Моментално прегледувате

Posts Tagged ‘ oauth ’

Твитер бот кој твита рандом настани

Во овој пост ќе објаснам како да креирате сопствен твитер бот кој ќе твита рандом настани. Доколку сеуште не знаете на што мислам можеби ќе ви биде појасно доколку ги погледнете @eventsonthisday и @nadeneshenden. Се работи за два твитер бота кои секојдневно твитаат по некој рандом настан кој се случил тој ден неколку години наназад.

Пред да започмене со инструкциите потребни се неколку работи

  1. Твитер профил (ќе креираме сопствена апликација)
  2. Линукс оперативен систем со инсталиран curl
  3. И овие 3 фајлови OAuth.sh TwitterOAuth.sh и tcli.sh

Одиме по ред. По креирање на твитер акаунт, треба да креираме сопствена апликација која ќе ни служи за твитање на настаните. Со креирање на оваа апликација кога ќе ги праќаме твитовите под нив ќе стои, пример via nadeneshenden. Апликацијата ја креираме од следниов линк dev.twitter.com/apps/new каде ги пополнуваме задолжителните полиња, име на апликацијата, опис и веб страна.