Моите 5 омилени TED видеа

И јас имам 5 омилени TED видеа!

5.

4.

Luis von Ahn: Massive-scale online collaboration

TED изобилува со видеа за најразлични идеи, проекти, достигнувања и што уште не, но проектот на Luis von Ahn во моменов кога прв пат го гледав ми остави значителен впечаток. Помина доста време од неговото објавување но сепак заслужува да го споделам уште еднаш.

Before the Internet, coordinating more than 100,000 people, let alone paying them, was essentially impossible. But now with the Internet, I’ve just shown you a project where we’ve gotten 750 million people to help us digitize human knowledge

Твитер бот кој твита рандом настани

Во овој пост ќе објаснам како да креирате сопствен твитер бот кој ќе твита рандом настани. Доколку сеуште не знаете на што мислам можеби ќе ви биде појасно доколку ги погледнете @eventsonthisday и @nadeneshenden. Се работи за два твитер бота кои секојдневно твитаат по некој рандом настан кој се случил тој ден неколку години наназад.

Пред да започмене со инструкциите потребни се неколку работи

  1. Твитер профил (ќе креираме сопствена апликација)
  2. Линукс оперативен систем со инсталиран curl
  3. И овие 3 фајлови OAuth.sh TwitterOAuth.sh и tcli.sh

Одиме по ред. По креирање на твитер акаунт, треба да креираме сопствена апликација која ќе ни служи за твитање на настаните. Со креирање на оваа апликација кога ќе ги праќаме твитовите под нив ќе стои, пример via nadeneshenden. Апликацијата ја креираме од следниов линк dev.twitter.com/apps/new каде ги пополнуваме задолжителните полиња, име на апликацијата, опис и веб страна.

Пробај го Spotify

Не сум некој голем музички фан, не дека не слушам музика но не се оптеретувам со тоа да имам голема музичка колекција во мојот компјутер. Кога слушам музика најчесто слушам преку моите три омилени интернет радио станици Digitally Imported, Afterhours и Amsterdam Trance Radio или пак YouTube (знам дека не е музички сервис но мене ми служи совршено :))

Веќе подолг период слушам за Spotify, нов музички сервис. По започнувањето на соработката со Facebook и добрите критики кои ги прочитав решив да го пробам. На почеток наидов на неколку препреки од типот, не е достапен во Македонија, верзијата за Линукс не работи за слободна претплата но за се има лек. Во продолжение нема да го објаснувам сервисот само ќе ви кажам дека вреди да го пробате.

Се што треба да направите е да обезбедите некој бесплатен VPN сервис со IP адреса на некоја од земјите во кои е достапен Spotify како Холандија, Америка, Велика Британија, Финска, Норвешка, Шпанија. Јас користам ibVPN со сервер во Холандија. Вие можете да корисите било кој VPN сервис, на пример proXPN само при пријавување на страната на Spotify освен што ќе ја лажирате земјата ќе мора да најдете некој соодветен поштенски код. Следно што ви преостанува е да ја симнете апликацијата, да го стартувате вашиот VPN клиент, да се логирате и да почнете со слушање на музика. Не заборавајте да се поврзете со Facabook. Во продолжение следуваат неколку слики.

IOS команди, акцес листи, свич безбедност …

Доколку моментално ги изучувате Cisco CCNA курсевите верувам дека следниве документи кои ќе ги споделам ќе ви бидат од голема корист. Се работи за 4 документи напишани од мене по завршување на Cisco курсевите на Англиски јазик.

Ако во процесот на учење на овие курсеви наидyвате на тешкотии и имате проблеми со разбирање на одредени делови од материјалот слободно можете да побарате помош на официјална страна на Cisco Networking Academy на Facebook или пак да го користите сајтот на The Cisco Learning Network.